Əksər qidalarımızda olan şəkər və xüsusən də şirniyyatımıza ləzzət verən daha çox məlumat istəməzdinizmi? Azərbaycanda insanlar gündə 34 qram şəkər ilə qidalanırlar. Bu miqdar digər ölkələrlə müqayisədə çox olmasa da, şəkər qidalanmasının orqanizm üçün zərərliliyindən danışmaq faydalıdır. Şirin bir sevgi olmasın, şəkərin qidalanma dəyəri yüksək olduğundan artıq kilo almama ehtimalınız olmadığını inkar edə bilmərik.
Bu əlavə ləzzətli yeməklər haqqında daha çox məlumat almağın vaxtı gəldi. Bu yazıda sizin üçün şəkərlə bağlı bəzi xoşagəlməz faktları bir araya gətirdik.
Artıq Çəkinin Səbəbi
Çox miqdarda şəkər yemək trigliserid səviyyəsinin artmasına səbəb olur ki, bu da ürək xəstəliyi riskini artıra bilər. Şəkər də iltihabdır; Bu səbəbdən çox şəkər ilə qidalanmaq obezliyə və diabetə səbəb ola bilər.
Yanmayan Şəkər
Şəkər istehlak etmək istəyirsinizsə, onu yandırmaq üçün çox səy göstərməli olduğunuzu bilməlisiniz. Bir işə görə, 450 ml qazlı içkidə 250 kalori şəkər yandırmaq üçün 50 dəqiqə qaçmaq və ya 8 km piyada getmək lazımdır. Çətindir, elədir?
Şəkərsiz Yalanı və Dadlandırıclar
Bir məhsulun üzərindəki “şəkərsiz” sözü məhsulun həqiqətən şəkərsiz olması demək deyil. Tamamilə şəkərsiz sayılan bir qidanın tərkibində 0,5 qramdan az şəkər olmalıdır.
Tatlandırıcılar həqiqi şəkərin əvəzinə istifadə edə biləcəyiniz maddələrdir. Saxta şəkər deyə biləcəyimiz bu süni tatlandırıcılar bir çox cəhətdən gündəmə gəlir. Sakarin, asesulfam, aspartam və neotam kimi bəzi adi tatlandırıcılar haqqında eşitmisiniz.
Əgər hazırsınızsa, onda sizinlə maraqlı bir məlumat paylaşırıq. Digər məşhur tatlandırıcı olan sukraloz (aka Splenda) 1976-cı ildə insektisid yaratmağa çalışan alimlər tərəfindən təsadüfən aşkar edilmişdir. Çox sağ ol!
Sızanağların Səbəbi Şəkər Ola Bİlərmi?
Şəkərli qidalar və içkilər istehlak etsəniz, sızanaq olma ehtimalı daha yüksək olduğunu söyləmək istərdik.
İşlənmiş desertlər kimi yüksək glisemik indeksli qidalar qan şəkərinizi aşağı glisemik indeksli qidalardan daha sürətli artır.
Şəkərli qidalar qan şəkərini və insulin səviyyəsini sürətlə artıraraq androgen ifrazına, yağ istehsalına və iltihabına səbəb olur və bunlar hamısı sızanaqların yaranmasında böyük rol oynayır.
Enerji Dalğalanması
Tərkibi yüksək olan qidalar qan şəkəri və insulin səviyyəsini sürətlə artıraraq enerjinin artmasına səbəb olur. Bununla birlikdə, enerji səviyyəsindəki bu artımın müvəqqəti olduğunu bilməlisiniz.
Zəngin şəkərli, lakin zülal, lif və ya yağsız məhsullar qısa bir enerji artımına səbəb olur və ardından qan şəkərində kəskin bir azalma olur.
Davamlı qan şəkəri dalğalanmaları enerji səviyyələrində böyük dalğalanmalara səbəb olur. Bu enerji dövrü qarşısını almaq üçün şəkər az və lif baxımından zəngin olan karbohidrat mənbələrini seçməlisiniz.
Şəkər ilə Qidalanmanı Necə Azalda Bilərəm?
Düşünürəm ki, şəkərin gündəlik həyatımızda mənfi təsirləri barədə kifayət qədər danışmışıq. Bu mənfiliklərdən qurtulmağımızın vaxtı gəldi. Bəzən az miqdarda şəkər istehlak etmək faydalı olsa da, şəkəri mümkün qədər azaltmağa çalışmalısınız. Şəkər qəbulunu məhdudlaşdırmağın ən yaxşı yolu evdə özünüzü sağlam yeməklərinizi hazırlamaq və tərkibində şəkər çox olan qida və içkilər almaqdan çəkindirməkdir. Təəssüf ki, bunun başqa bir həlli yoxdur.
Bu yazıdan sonra sizə “Yenidən Trend Olan Diyet: Təmiz Yemək Clean Eating” yazımızı oxumaqı tövsiyyə edirik. Oxumaq üçün toxunun.