Qəhvəyi düyü (bulğur) haqqında danışdıqda ağ düyüdən mütləq danışmalıyıq. İkisi arasındakı əsas fərq nədirmi? Ağ düyü faydalı kəpək və mikrobları aradan qaldırmaq üçün təmizlənmişdir; qəhvəyi düyü daha sağlam bir taxıl olaraq təsnif edilir, çünki tərkibində kəpək (bir növ pəhriz lifi) və bir çox faydalı maddə vardır..
Taxıl, qəhvəyi düyü, maqnezium, dəmir, lif, b-vitaminləri və antioksidanlar daxil olmaqla, ağ düyü ilə müqayisədə daha vacib qidalar təmin edir
Araşdırmalar göstərir ki, ağ düyü üçün qəhvəyi düyü kimi bütün taxılların əvəz edilməsi, Tip 2 diabet riskini azaldır. Qəhvəyi düyü, əksər hallarda, qidalıdır. Həm də bilmədiyiniz bəzi arzuolunmaz təsirlərlə əlaqələndirilir.
Gəlin qəhvəyi düyünün (bulğurun) yan təsirlərinə yaxından baxaq.
| 1. Arsenik İzləri Ola Bilər.
Qəhvəyi düyü xərçəng, ürək xəstəliyi və şəkər xəstəliyi ilə əlaqəli olan arsenik adlı zəhərli bir kimyəvi maddədə daha yüksək ola bilər. Təbii olaraq mühitimizdə mövcuddur, ancaq düyü və ya düyü məhsulları kimi müəyyən qidalarda daha çox konsentrə ola bilər.
Digər qida məhsullarından fərqli olaraq, düyü digər taxıllardan on qat yüksək konsentrasiyalarda arsenik toplayır. Maraqlı fakt: Arsenik ağ düyü üçün taxıl boyunca paylandığı halda, qəhvəyi düyü taxılın səthində arsenik olur. Düyüdəki arsenik miqdarını müqayisə edən bir araşdırma, qəhvəyi düyüdə ağ düyüdən daha çox qeyri -üzvi arsenik olduğunu göstərdi.
Ancaq son araşdırmalar, ağ düyüdə qəhvəyi rəngdən daha təsirli olduğunu göstərdi.
| 2. Həzm Probleminiz Ola Bilər.
Qəhvəyi düyüdə daha çox lif olduğu üçün lifə həssas olanlarda şişkinlik və ishal kimi həzm pozğunluğuna səbəb ola bilər.
Qəhvəyi düyü, bəzi insanların yaxşı dözmədiyi bir taxıldır. Həssas bir həzm sisteminiz varsa və xüsusən də qəbizliklə mübarizə aparırsınızsa, düyü təsirli ola bilər.
| 3. Bədəniniz Antinutrientlər İstehlak Edəcək.
“Bəlkə də o qədər də bilinməyən şey, qəhvəyi düyüdə antinutrientlər adlanan birləşmələrin olmasıdır ki, bu da qida maddələrinin udulmasını azalda bilər. Qəhvəyi düyü, sink, kalsium və dəmir kimi mineralların bağlanmasını və absorbsiyasını azalda bilən fitik turşusu baxımından daha yüksəkdir.
Gündəlik Faydalı Məlumat Əldə Etmək Üçün
| 4. Qan Şəkəriniz Yüksələcək.
Qəhvəyi düyü nişasta mənbəyidir. “Ağ və ya qəhvəyi düyü yeməkdən asılı olmayaraq, karbohidratlı və ya qan şəkərinin səviyyəsini izləyənlər üçün əhəmiyyətli olacaq. Bir fincan bişmiş qəhvəyi düyü, bir fincan bişmiş ağ düyü ilə eyni miqdarda karbohidrat ehtiva edir.
Nəticə: “Düyüdən qorxmaq və ya ondan çəkinmək lazım deyil, amma yenə də digər növ taxıllarla birlikdə düyü yemək tövsiyə olunur. Bundan əlavə, qəhvəyi düyü faydaları bu yan təsirlərdən daha çoxdur.
Yeniliklərdən tez xəbərdar olmaq və bu tipli məzmunların daha çox gəlməsi üçün sadə bir toxunuşla Instagram və Telegram kanalımıza abunə ola bilərsiniz