Sağlam bir çəkidə qalmaq istəyirsinizsə, yediyiniz şəkərin miqdarını məhdudlaşdırmaq yaxşı olacaqdır. Əgər arıqlamaq istəyirsinizsə, yediyiniz şəkərin miqdarını məhdudlaşdırmaq (tamamilə həyatınızdan çıxartmaq yox) yaxşı olar.
Bu sadədir. Bununla birlikdə şəkərin azaldılması çayınızı şokoladsız içmək qədər sadə deyil (baxmayaraq ki, başlamaq üçün əla bir yerdir), çünki şirin şeylər hər cür qidada bol olur.
Bunlardan bəziləri göz qabağındadır – qazlı içkilərin (cola, fanta, ice tea) və tortların şəkər baxımından çox olduğunu hamımız bilirik. Bəzən isə şəkəri az olar deyə düknada olan şirniyyatlara üz tuturuq, ancaq həmin qidalardada yüksək miqdarda şəkər daha pisi sağlamlığa pis təsir edən palma yağı vardır.
Şəkər qəbulunuzun həddən artıq olmamasına əmin olmaq üçün bir neçə şey etməlisiniz.
Biri təxminən nə qədər yeməli olduğunuzu araşdırmaq, ikincisi şəkərin pəhrizinizə gözlənilməz bir şəkildə girməməsi üçün miqdarı keçməməkdən ibarətdir.
Hər ikisi barədə də məsləhət almaq üçün İngilis Diyetoloqlar Birliyindən diyetoloq Aisling Pigottlaqın məqaləsində yazdıqlarına bir nəzər yetirək.
| İnsanlara hər gün tövsiyə olunan şəkər miqdarı nə qədər olmalıdır?
Hər kəs üçün tövsiyə olunan mütləq bir miqdarda şəkər yoxdur. Hər gün istehlak etdiyiniz kalori miqdarı ilə necə əlaqəli olduğunu öyrənməlisiniz.
“İdeal olaraq, kalori alımımızın 5%-dən azı əlavə edilmiş şəkərdən alınmalıdır” deyir Pigott. “Beləliklə, məsələn, orta hesabla 2000 kalori qida tələb edən qadında, bu 25 q şəkər ala bilməsinə icazə verməkdədir.”.
| Əlavə şəkər nədir?
“Bu, orijinal mənbədən çıxarılan şəkərlərə aiddir” deyir Pigott. “Məsələn, meyvə bütün şəklində olduqda şəkər əlavəsi hesab edilmir, ancaq meyvə şərbəti sayılır. Bəzən süd və ya meyvə olan məhsullar qarışıq ola bilər, çünki şəkərin bir hissəsi təbii olaraq əmələ gələcək və məhdudlaşdırılmasına ehtiyac yoxdur“.
Qatıq (Yoqurt) bu qarışıqlığı göstərə biləcək bir məhsuldur, tərkibində süd şəkərləri var, həm də tez-tez sərbəst şəkərlər var. Charity Diabetes UK bir qatıqda nə qədər şəkər əlavə edildiyini öyrənmək üçün bəzi lazımlı məlumatlara sahibdir: kobud bir bələdçi olaraq, 100 q qatıqdakı ilk 5 q şəkər ümumiyyətlə süd şəkərləridir; bunun xaricində şəkərlərin əlavə edilməsi ehtimalı yüksəkdir.
Bu prosesi südə tətbiq etmək üçün standart tam südün 100ml-də 5q şəkər var, lakin şokolad südünün 100ml-də 9g-10g ətrafındadır və şəkər maddələr siyahısında ikinci yerdədir. Bu, əhəmiyyətli miqdarda əlavə şəkərin mövcudluğunun bir göstəricisidir.
| Gündə nə qədər şəkər yeyə biləcəyinizi düşünərkən ağ şəkər, qəhvəyi şəkər, bal və şərbətlər arasında hər hansı bir fərq varmı?
Pigott, “Təəssüf ki, şəkər şəkərdir və bu mənbələrin hamısı normada istehlak edilməlidir” deyir. Alternativ şəkər mənbələrində bəzi digər qida maddələri də ola bilər, lakin şəkər əlavə şəkər qəbuluna görə sayılır.
| Hansı ümumi qidalar təəccüblü dərəcədə şəkərlidir?
Şükürlər olsun ki, bu sadədir. Şəkər hər şeydədir.
“Biskvit, bir az çörək, lobya, taxıl, fastfood – siyahı davam edir” deyir Pigott. “Ümumiyyətlə işlənmiş hər hansı bir şeyə şəkər əlavə edilə bilər!”
| İnsanlar bir məhsulun tərkibində şəkərin olub olmadığını başa düşmək üçün nəyə diqqət yetirməlidirlər?
Pigott, “100 qramda 20 qramdan çox şəkər olan bir şey yüksək şəkərli bir qidadır” deyir.
Gündəlik kalorinin 5-%-i nə qədər olduğunu öyrənin və maddələr siyahısının da daxil olmaqla qida etiketlərini yaxından yoxlamağa başlayın.
Yeniliklərdən tez xəbərdar olmaq və bu tipli məzmunların daha çox gəlməsi üçün sadə bir toxunuşla Instagram və Telegram kanalımıza abunə ola bilərsiniz